De Broekwegwetering is direct verbonden met de Zoetermeerseplas. Het water dat via gemaal de Leyens wordt afgevoerd is rijk met voedingsstoffen uit het stedelijk gebied en de omliggende polders en deze nutriƫnten hopen zich op in de bagger. Het doel van deze maatregel is om de Broekwegwetering (na het omdraaien van het watersysteem) in zijn geheel baggerschoon op te leveren.
Wat is baggeren?
In alle wateren ligt op de bodem een laag bagger: een mengeling van plantenresten en bezonken slib. De aangroei van bagger is een natuurlijk proces. Gemiddeld groeit bagger met ongeveer een centimeter per jaar. Om doorstroming van het water te garanderen, moeten we de bagger eens in de zoveel tijd weghalen. Dat noemen we baggeren. Hiermee komt de waterdiepte op het juiste niveau en voorkomen we wateroverlast. Ook de waterkwaliteit en het waterleven profiteren hiervan.
Het doel van deze maatregel is om de Broekwegwetering in zijn geheel baggerschoon op te leveren. Het gaat hierbij om een gebied met een grootte van circa 7-8 hectare. De omvang van het te baggeren gebied strekt zich uit vanaf gemaal De Leyens tot en met het begin van de Zoetermeerseplas.
In de winter van 2020 vinden de eerste inpeilingen van de bagger (het meten van de hoeveelheid bagger in de watergang) en de monstername (om de kwaliteit van de bagger te bepalen) plaats. De baggerwerkzaamheden zelf zullen als laatste van alle maatregelen aan het watersysteem worden uitgevoerd. Het verwijderen van de bagger is namelijk pas zinvol als de aanvoer van het voedselrijke water is afgenomen. Dat wil zeggen: wanneer alle maatregelen zijn getroffen om het watersysteem in Zoetermeer om te draaien. Dan zal minder water vanuit gemaal de Leyens via de Broekwegwetering worden afgevoerd.