Basisschool WereldWijs vangt watermonsters

© Robbert Roos
12-07-2021
606 keer bekeken

Op 7 juli gaf Rijnland een gastles op basisschool WereldWijs in Zoetermeer. De kinderen hebben bij het Kerkebos waterdieren en planten gevangen en bekeken. Ook is met behulp van de supermeetkit Vang de Watermonsters van Natuur&Milieu een watermeting genomen om de lokale waterkwaliteit te meten.

Waterkwaliteit

De algemene indruk van Rijnlander en gastdocent Eric Verlaan was een redelijk goede waterkwaliteit. “Doordat de oevers beschoeid zijn kan er helaas geen vegetatie vanaf de oever het water ingroeien. Toch zijn er opvallend veel waterbeestjes gevangen, en ook de hoeveelheid soorten was verrassend.”

De kinderen hebben jufferlarven, zoetwaterpissebedden, duikerwantsen, waterslakken, waterkevertjes, vlokreeften, watermijten, heel veel watervlooien, een driedoornige stekelbaars en een gedeelte van een Amerikaanse rivierkreeft gevonden.

Vang de watermonsters

Een leerling gaf aan dit ook graag in de sloot achter haar huis te willen testen. Gelukkig kan dat met het landelijke onderzoek naar waterkwaliteit van Natuur & Milieu! Door een digitale meetkit aan te vragen kan iedereen op onderzoek uit om watermonsters in de buurt te vangen. Houd er rekening mee dat voor het onderzoek een smartphone of tablet met mobiel internet nodig is.

Aanleg natuurvriendelijke oevers

Rijnland en de gemeente werken samen aan het aanleggen van zoveel mogelijk natuurvriendelijke oevers in de wijk Meerzicht. Ook op de locatie van de watermeting wordt de beschoeide oever op termijn vervangen voor een langzaam aflopende oever met veel waterplanten. Hierdoor zullen er in de toekomst waarschijnlijk nóg meer watermonsters gevangen kunnen worden!

Lees meer over natuurvriendelijke oevers.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen