Meer drijfvermogen voor eilanden in Broekwegwetering

27-01-2022
476 keer bekeken

Sinds afgelopen zomer liggen op verschillende plekken in de Broekwegwetering drijvende eilanden. Tot grote vreugde van de bewoners die uitzicht kregen op meer groen. Nu blijken niet alle eilanden opgewassen tegen wind, golven en vogels.

Eilanden Fregatwerf onder water

De watervogels maken dankbaar gebruik van de drijvende eilanden. Meerkoeten en aalscholvers vertoeven graag op de eilandjes en verzamelen er van alles.  De drijvende eilanden bij vooral de Fregatwerf kregen te maken met nog een uitdaging. Harde wind en golven. De eilanden blijven drijven door glasschuim. Dit materiaal werkt goed in sloten, waar weinig golfslag ontstaat door wind. Vooral bij de Fregatwerf ontstaan wel golven bij harde wind, die over de eilanden heen slaan. Doordat er nog maar weinig wortels onder de eilanden hangen, die er ook voor zorgen dat de eilanden kunnen blijven drijven, begonnen de eilanden langzaam maar zeker te zinken.

Meer drijfvermogen creƫren

Inmiddels is er een oplossing gevonden om ervoor te zorgen dat de eilanden ook met harde wind en golven kunnen blijven drijven. In de komende weken worden extra drijvers onder de eilanden aangebracht en wordt nieuwe beplanting op de eilanden bij-geplant. Hierdoor kan komende zomer weer volop van de eilanden worden genoten.

ARTIKEL ALGEMEEN DAGBLAD 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen